dagens låt


en musikers uppväxt

Få personer har skrivit en bättre låt om en musikers uppväxt och känslan av att det e du och ditt band mot världen än Bruce Springsteen. Efter att ha sett honom framföra den på Ullevi fick den ytterligare en dimension. Och varför ska jag försöka skriva om något när det redan finns en som sagt det bättre....




Well, we bursted out of class
Had to get away from those fools
We learned more from a 3-minute record, baby
Than we ever learned in school
Tonight I hear the neighborhood drummer sound
I can feel my heart begin to pound
You say you're tired and you just want to close your eyes
And follow your dreams down

Well, we made a promise we swore we'd always remember
No retreat, baby, no surrender
Like soldiers in the winter's night
With a vow to defend
No retreat, baby, no surrender

Well, now young faces grow sad and old
And hearts of fire grow cold
We swore blood brothers against the wind
Now I'm ready to grow young again
And hear your sister's voice calling us home
Across the open yards
Well maybe we'll cut someplace of own
With these drums and these guitars

'Cause we made a promise we swore we'd always remember
No retreat, baby, no surrender
Blood brothers in the stormy night
With a vow to defend
No retreat, baby, no surrender

Now on the street tonight the lights grow dim
The walls of my room are closing in
There's a war outside still raging
You say it ain't ours anymore to win
I want to sleep beneath
Peaceful skies in my lover's bed
With a wide open country in my eyes
And these romantic dreams in my head

Once we made a promise we swore we'd always remember
No retreat, baby, no surrender
Blood brothers in a stormy night
With a vow to defend
No retreat, baby, no surrender


musiktips

I Januari fick jag ett meddelande från min gode vän Simon. I meddelandet stod kort o gott "Go låt bara.." mycket riktigt var det en go låt och min nyfikenhet för bandet hade väckts. Efter egna efterforskningar och lyssnande hade "Go låt" utvecklats till "Gött band" och nu vill jag dela med mig.

Bandet heter The Civil Wars och är en duo baserad i Nashville. Bandet består av Joy Williams och John Paul White. Bandets musik är väldigt enkel och avskalad (jag hatar egentligen det ordet, men vad ska man annars använda...) bestående av duons harmonisång och Johns gitarr. På ders fulllängdare har musiken fyllts ut lite med exempelvis piano och lite akustiska instrument. Men den enkla, intima känslan har behållts och varje låt känns mer som en enkel konversation med lyssnaren än ett uppträdande.
The Civil Wars blev av iTunes utsedda till förra årets bästa singer/songwriter och Paste Magazine har utsett dom till "Best of what's next". Mängder av människor frågade också efter vilket band det var bakom musiken efter att deras låt Poison&Wine spelats i ett avsnitt av "Greys Anatomy"



Barton hollow, låten som följde med meddelandet och fick mig att fastna för bandet..



Poison&Wine, låten som spelades på Greys Anatomy..



Hoppas fler än jag uppskattar dem.

You stay classy, planet earth!

Musikalisk mångfald

Jag älskar musik. Rent ut sagt älskar musik. Jag tror att musiken är en av de viktigaste uttrycksformer vi människor har. På något sätt känns det som att det är det som skiljer oss från djuren, som man säger. Än idag händer det att man upptäcker okända stammar djupt inne i regnskogarna, helt nya kulturer. Är det något dessa har gemensamt är det att i stort sett alla har någon form av musik. De har ihåliga trädstammar de trummar på, någon använder sin röst och utstöter ljud i rytmiska mönster och folk dras med i detta och upptäcker att "Hey, det e ju kul att röra sig till det här". De har musiken i sig utan att veta om vilket världsomspännande fenomen det faktiskt är.

Jag möter ofta människor som, likt mig, påstår att de älskar musik. De säger inget annat utan bara "Jag älskar musik". Jag blir i då otroligt glad och tänker att här kan vi ha utbyte av varandra! Ofta blir jag ganska snabbt besviken då insikten kommer att deras musikkärlek är rejält genre-bestämd... Jag börjar prata blues med någon och får till svar "blues e inte musik, metal ska de va!". Spelar jag en go gospel-låt blir reaktionen "Nja har du inte Lady Ga-Ga's senaste?? Dom spelar den på Mix Megapol...". Tänker jag att ok, vi pratar metal då, det gillar ju folk utbrister personen "Nä usch sånt här skrik o gap! Man hör ju inte vad dom sjunger!!". Lite raljerande jag vet. Som tur är så är det inte alltid så illa...

Jag har haft turen att växa upp i ett hem där det spelades olika sorters musik. Stereon kunde ljuda av allt från Dylan, Gospel, Trad-Jazz, Opera, Kubansk musik, Lundell, Springsteen, Blues, Soul mm.... Under mina "rebell-år" upptäckte jag själv hårdrocken för det va typ det enda farsan inte lyssnade på och på det viset fullbordades väl cirkeln... Nu för tiden kan jag inte annat än att känna en otrolig välsignelse i den musikaliska mångfalden. Det skulle kännas trist att gå tillbaka till en musiksmak som är kraftigt genre-begränsad. Missförstå mig rätt, alla kan inte gilla allt och det finns musikgenrer jag får utslag av. Men de genrerna kan jag nog räkna på ena handens fingrar. Jag vill inte att alla ska tycka om allt, jag efterlyser dock att lite musikalisk mångfald ska följa med påståendet att man "älskar musik".

För mig skulle det kännas futtigt att inte kunna uppleva den totala urladdning som sker i en riktigt fet metal-låt, smittas av glädjen som finns i gospel, känna innerligheten i bluesgitarrens gråtande toner, röras till tårar när Springsteen sjunger om människorna i småstaden där vardagen tog död på deras drömmar, få lite lätt gåshud när Johnny Cash sjunger "San Quentin, I hate every inch of you" inför fångarna på San quentin-fängelset, i beundran njuta av den musikaliska genialitet Mozart besatt, imponeras av soulsångarnas teknik och inlevelse etc. etc...

Det finns oändligt mycket bra musik. Alla har favoriter, men jag vill att vi vågar oss utanför våra trygga ramar av vad vi tycker är bra. Se charmen i det ännu okända och kanske förstå varför människor gillar just den här musikstilen. Musikalisk mångfald berikar och jag tror det hjälper oss att inse musikens verkliga storhet.

Själv tar jag fram min spellista på Spotify, trycker på "shuffle" och njuter av att nästa låt kan vara, i princip, vad som helst.

Min "arbetsplats" och lite av vad jag gör...








Alla måste ju ha en egen superhjälte. Mr. Awesome!


Försöker lära mig att måla med pensel...


Tim Burton kanske hade varit stolt...


Lite tatueringsinspirerad... Kommer nog aldrig bli färdig..


Lite Japaninspirerad... Kommer nog aldrig bli färdig den heller...

RSS 2.0